Dag van de verpleging

Elk jaar op 12 mei vieren wij de internationale Dag van de Verpleging. Op deze dag wordt Florence Nightingale, de grondlegster van de moderne verpleegkunde, herdacht. Ruim een eeuw na haar dood (1910) is zij nog steeds een grote inspiratiebron voor velen in het vak. Hoe laten twee van onze verzorgenden- Jolanda en Anneloes- zich eigenlijk inspireren en wat vinden zij het mooiste aan hun vak?

Florence Nightingale had een aantal basale voorwaarden voor goede verpleging opgesteld. Dat waren: aandacht, toewijding, hygiëne, eten/ drinken en een schoon bed. Bij de Hartekamp noemen we onszelf liever begeleiders in plaats van verpleegkundigen. Maar de voorwaarden staan hoog in het vaandel vertelt begeleider bij locatie DC Juttersoord Anneloes van Zon (29). Anneloes: “Elke cliënt is een persoon en geen nummer bij ons. Iedereen heeft natuurlijk recht op de eerste levensbehoeften zoals eten, drinken en hygiëne, maar aandacht en toewijding zijn minstens zo belangrijk. Onze cliënten voelen het perfect aan wanneer aandacht eerlijk en oprecht is, en dan pas kan er een vertrouwensband opgebouwd worden.”

Jolanda Brijder, 39 jaar en leerling verzorgende op locatie Duinwijklaan B/C geeft ook aan dat de cliënten helemaal niets tekort komen. Jolanda: “wel hebben we anno 2017 iets minder tijd om op het punt ‘aandacht’ perfect te scoren. Ik probeer mij niet opgejaagd te voelen als ik een keertje stil zit met een kopje koffie bij de cliënt. Het feit dat ik weet dat ze me nodig hebben en op mij vertrouwen en die knuffel komen halen als ze daar behoefte aan hebben, dat is heel bijzonder. Daar doe ik het voor.”

Bij De Hartekamp is sinds 2015 ‘versterkend begeleiden’ ingevoerd. Versterkend begeleiden is de switch van zorgen VOOR naar zorgen DAT. Anneloes: “het versterkend begeleiden speelt een grote rol binnen mijn manier van werken. Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten de ruimte hebben om verschillende vaardigheden en activiteiten uit te proberen en ook het vertrouwen voelen dat zij dit  kunnen doen. Wij zullen ze altijd opvangen en ondersteunen als het even niet lukt!” Voor Jolanda gaat het er vooral om dat de cliënten eigen keuzes  hebben en leren dat ze die hebben. Jolanda: “Samen kijken waar de echte behoeften liggen, keer op keer. Hier worden we zelf gelukkig ook nog steeds in geschoold en dat is heel prettig.”

Op de vraag wie hun grootste inspiratiebron is wordt eenduidig geantwoord; mijn collega’s! Anneloes: “het kan soms ontzettend druk zijn, maar elke keer zetten we de schouders eronder en slaan we ons er doorheen. Het is goed om soms even stil te staan en trots te zijn in plaats van aldoor maar door te denderen!”

De Hartekamp Groep is trots op deze kanjers. Maar zeker ook de cliënten. Zij willen op de dag van de verpleging (12 mei) extra aandacht besteden aan alle verzorgenden en begeleiders. Enthousiaste cliënten  van drie dagbestedingslocaties hebben presentjes gemaakt. Zij zijn zelf uiterst tevreden over het  eindresultaat. Wat het is houden ze nog even geheim. Zij hopen dat de medewerkers het presentje op 12 mei met veel plezier in ontvangst zullen nemen!